Bt. alapítás egyszerűen

A bt., avagy betéti társaság a cégtípusok elterjedt, kedvező formája. Általában olyan gazdasági tevékenységre alapítják, amely az egyéni vállalkozás kereteit meghaladják, de a kft.-nél kisebb volument képviselnek.

Meglehetősen népszerű forma, hiszen a bt. alapítás egyszerű és gyors művelet, amihez akár kettő alapító személy, illetve minimális induló tőke is elégséges. Ez a forma tehát megkönnyíti a vállalkozás beindítását és gyors felfuttatását, azt azonban lényeges szem előtt tartani, hogy a beltag(ok) korlátlan felelősséggel rendelkeznek, tehát anyagi problémák esetén a magánvagyonukkal is felelniük kell.

Ezzel szemben a kültag(ok) csak a bt. alapításkor befizetett betétük mértékéig felelősek és általában az ügyvezetési és döntési jogosítványaik is szűkösebbek. A bt. alapítás alapvetően három fő szakaszból áll, amelyek persze további lépésekre bonthatók.

Az első nagyobb munkafolyamatot az előkészületek képezik, amely során az alapítók és a megbízott ügyvéd alaposan áttekintik az alapítási szándékot, igényeket, majd az adatfelvétellel rögzítik azokat. Itt számottevő adminisztrációra kell számítani.

A bt. alapítás legjelentősebb szakasza ezután következik, amelyben az ügyvédnek meghatározó szerepe van. Ő készíti el ugyanis az alapító okiratot, majd személyes konzultáció és megegyezés után megtörténik a monumentális aláírás. Ezzel a bt. alapításnak még nincs vége, mivel az alapítást a hatóságnak is jóvá kell hagynia. Az ügyvéd először beküldi a cégbíróságra a szükséges iratokat, majd a bejegyzett bt. dokumentumait átadja az alapítóknak.

A harmadik, egyben utolsó lépés ugyan nem kötődik szorosan az alapításhoz, mégis elengedhetetlen feladatokat tartalmaz a bt. szabályos működéséhez. Ide tartoznak főként a hatósági és banki regisztrációk.

Még nincs hozzászólás, légy te az első kommentelő!

Hagyj üzenetet

Your email address will not be published.