Az álmainkban megjelenő utazás az életutunkat, illetve menekülési útvonalainkat szimbolizálja, amelyeket járművek segítségével járunk végig, bennük haladunk a cél felé, vagy menekülünk valami elől. Az álmainkban megjelenő járművek életutunk minőségéről árulkodnak, míg műszaki állapotuk az utazást könnyíti vagy nehezíti. Az álmokban általában félelmeink és szorongásaink is feltörhetnek; ilyenek a repüléstől vagy a hajóutazástól való félelmek is. Elképzelhető, hogy mások álmában pedig a zsúfolt buszok vagy vonatok rémképe jelenik meg.

Közlekedési módok és eszközök

Az álmainkban használt járművek sokat elárulhatnak rólunk, ha pontosan megfigyeljük mindazt, hogy hová és milyen sebességgel mennek, és hogy mi vezetjük-e őket.

A földön, vízen vagy levegőben történő utazás mást és mást jelenthet, hiszen mindhárom elemnek megvan a maga szövevényes szimbólumrendszere, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. A földi utazás, földhöz ragadt vagy praktikus elmére utalhat, míg a repülés vágyakat és gondolatokat ébreszt, a víz pedig érzelmi életünkről árulkodik. A levegőbe emelkedés olyan ötleteinkről és terveinkről szól, amelyek a közeljövőben teljesülnek.

Kinek-kinek megvan a maga kedvelt közlekedési módja, épp ezért, ha bennünket sofőr szállít, de álmunkban buszra szállunk, az valószínűleg státuszvesztésre utal, arra, hogy másik segítségére szorulunk, várakoznunk kell az arctalan tömegben, ahelyett, hogy mi személyünkre figyelni mindenki. Attól függően, hogy jól utazunk-e, az álmok elhessegethetik a fentiekkel kapcsolatos félelmeinket, de be is válthatják őket. Egy végeláthatatlan úton biciklizni szörnyen lassú és idegesítő is lehet, de közben élvezhetjük a vidék szépségét is, amellett hogy mi magunk választhatjuk meg az útvonalat és a pihenésre szánt időt.

Ezzel szemben az űrutazás az ismeretlen feltérképezését, de a kozmosz kies magányát is megjelenítheti, hiszen űrhajónkkal irtózatos sebességgel távolodunk szeretteinktől és a jól ismert környezetünktől. Az űrhajó a technika csúcsmodelljét, a változást és a fejlődést is kifejezi. Sokan félnek repülőre vagy hajóra szállni, így ezekben az álmokban valószínűleg ahhoz hasonló bizonytalanságot élnek át, mintha kihúznák a lábuk alól a talajt.

Autók és autóvezetés

Minthogy az autók életünk szerves részét képezik, meglehetősen gyakran álmodunk velük. Manapság státuszszimbólum, hogy kinek milyen autója van, és ez álmainkban is fontos szerepet játszhat.

Egy sportkocsi egyértelműen erőt és sikerességet sugároz – anyagi, szakmai vagy szexuális téren egyaránt – míg egy négyajtós autó a családot és a biztonságot is jelölheti, ahogy a terepjárók a kalandot és a felfedezési vágyat, a teherkocsik pedig a ránk nehezedő terheket. Álmaink autójának állapota is sokat elárul az említett fogalmakhoz való viszonyunkról, az pedig, hogy a mi tulajdonunkat képezik-e, vagy csak kölcsönkértük, netán loptuk őket, a saját értékrendszerünkről vall.

Balesetek és műszaki hibák

A kisikló vonatok, autóbalesetek, süllyedő hajók mind-mind az jelzik, hogy rossz úton járunk, de főleg akkor érdemes odafigyelni ezen intő jelekre, ha mi magunk szenvedünk balesetet.

A baleset súlyossága egyértelműen árulkodik a probléma nagyságáról, a parkolás közben megkarcolt autó csak apró figyelmeztetés, a tenger felett szétrobbanó utasszállító repülőgép viszont valószínűleg súlyos gondokra utal. A balesetektől eltérően egy géprabló olyan személyt jelenít meg, aki tudatosan akarja irányítani életünket, vagy egyenesen fogva tart bennünket.

Az elromlott jármű arra hívja fel a figyelmünket, hogy nemsokára bajban leszünk, ha nem tartunk egy kis szünetet, vagy nem változtatunk életünkön. Ebben az esetben érdemes pontosítani, hogy mi is ment tönkre a járművön, hátha kideríthetjük, életünk melyik területén jelentkezhetnek a gondok. Ha a fél romlik el, biztosan túlhajtjuk magunkat, szünet nélkül élünk, míg az üres üzemanyagtartály arra utal, hogy ideje lenne feltöltődnünk.

Még nincs hozzászólás, légy te az első kommentelő!

Hagyj üzenetet

Your email address will not be published.